Troostquilts

Troostquilts is een groep vrouwen die quilts maakt voor mensen die troost en bemoedigen kunnen gebruiken! In hun vrije tijd borduren en naaien ze deze bijzondere dekens. Mirjam beantwoordde onze vragen, en maar liefst vijf moeders vertelden hun verhaal!

Interview met Mirjam

Hoe is het idee ontstaan?


Het idee van Troostquilts komt van Judith Romijn. Haar grootste hobby's zijn borduren en quilten en ze bedacht dat ze haar hobby's goed kon gebruiken om iets voor anderen te betekenen. Toen is het idee voor Troostquilts geboren. Waarom Troostquilts is opgericht? Om troost in de vorm van een quilt te kunnen bieden aan mensen die het om wat voor reden dan ook moeilijk hebben.

Hoe lang bestaat het iniatief al?

Het initatief bestaat nu ongeveer 3,5 jaar. Na 3 jaar veel voor Troostquilts te hebben gedaan is Judith ermee gestopt en heb ik (Mirjam Cuper) haar taak overgenomen. We hopen nog lang voort te kunnen bestaan en nog vele mensen blij te maken met een quilt.

Hoe weten mensen van jullie bestaan?

Wij hebben een website (www.troostquilts.nl) waar alle informatie over ons te vinden is. Via zoekmachine's komen mensen op onzesite terecht en ook wordt er vanaf verschillende andere site's naar ons gelinkt. Tevens bereiken wij mensen via mond-tot-mond reclame. Wij adverteren niet, aangezien dit teveel geld kost en al het geld dat wij hebben gebruikt wordt voor de quilts. Sommige leden hangen wel informatie op over Troostquilts in bijvoorbeeld buurthuizen.

Hoe groot is zo'n troostquilt, of zijn er verschillende maten?

Een kinderquilt is ongeveer 1,20 bij 1,50 m. Een quilt voor volwassenen is ongeveer 1,80 bij 2.00 m. Soms wordt er voor een kinderquilt een fleecedeken als achterkant gebruikt, de quilt wordt dan de afmeting die de fleecedeken heeft.

Waarom juist een quilt, en niet gewoon een deken?

De oprichtster van Troostquilts is zelf quiltster, vandaar dat er is gekozen om quilts te maken. En in feite is een quilt ook een deken, een quilt bestaat uit drie lagen en groot genoeg zodat je er lekker onder kan zitten.

Hoe ontstaan de patronen, hoe komen jullie op je ideeën?

Als iemand een quilt voor iemand aanvraagt, dan vragen wij naar de interesses voor degene voor wie de quilt is. Dit wordt dan het thema van de quilt. Vervolgens zoeken de borduursters patronen die hierbij aansluiten en worden er 12-15 lapjes geborduurd. Naar aanleiding van deze werkjes wordt er een passend ontwerp voor de quilt en kleur stof gezocht en zo ontstaat de quilt.

Hoeveel tijd kost het maken van 1 quilt?

Nadat er met de aanvrager is besproken wat het thema wordt, krijgen de borduursters ongeveer 2 á 3 maanden de tijd om hun werkje te maken. Deze worden allemaal bij elkaar verzameld en naar de quiltster gestuurd. Deze heeft dan nog ongeveer 1 á 2 maanden nodig om de quilt in elkaar te zetten.

Hoeveel quilts worden er in totaal per jaar gemaakt?

Dit verschilt erg per jaar. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoeveel aanvragen we krijgen en hoeveel quilters we hebben. De schatting is dat er in 2007 ongeveer 15-20 quilts (af)gemaakt worden.

Wat voor soort mensen krijgen de quilts? Leeftijden, reden, geslacht, achtergrond enz.

Dit is heel varierend, van kinderen tot ouderen, mannen en vrouwen. De quilts worden door kenissen/vrienden aangevraagd voormensen die wat troost kunnen gebruiken, dit kan zijn door een ziekte, tegenslag enz.

Wat moet je er voor kunnen?

Om mee te kunnen helpen met een quilt maken moet je kunnen borduren of quilten. Mee helpen om Troostquilts te promoten kan iedereen! En natuurlijk kunnen wij donaties ook altijd goed gebruiken.

Hoe kunnen mensen zich als vrijwilliger opgeven?

Wij hebben een yahoogroep waar alle borduursters en quilters op zitten, hiervoor kunnen ze zich via onze site aanmelden. Als men meer informatie wilt of goede ideeën voor promotie heeft of wil doneren, dan kan er ook gemaild worden naar info@troostquilts.nl

Hoe kunnen mensen die graag een troostquilt willen zich opgeven?

Als iemand een quilt voor iemand wilt aanvragen, dan kan dit via onze site www.troostquilts.nl. Er wordt een eigen bijdrage van 10 euro gevraagd, omdat wij te weinig donaties/sponsoring krijgen om de quilts van te kunnen financieren. Omdat wij te weinig quiltsters hebben, kan het voorkomen dat wij de aanvraag niet direct kunnen behandelen. De aanvrager komt dan op een wachtlijst terecht en krijgt via een email te horen wanneer zijn/haar aanvraag behandeld kan worden.

Hoe kunnen anderen helpen?

Door mee te borduren, te quilten of door te doneren! Of door tegen vrienden/kenissen enzovoorts te vertellen wat Troostquiltsis. En wij zijn heel hard opzoek naar quilters, dus als iemand kan quilten of iemand kent die kan en wil quilten voor Troostquilts dan zou dat heel mooi zijn.

Lid van de Mamablogs

Archief